Kyllinggryte

·     1 grillet kylling

·     1 liten boks sjampinjong

·     p paprika

·     ½ purre

·     ananas etter smak

·     1 pk fløte

Tilberedning: alt kuttes i biter og freses i panne. Krydre med paprikapulver og eventuelt karri. Deretter helles champinjong-kraften og fløten. La det surre litt under lokk og smak til med salt og pepper. Serveres med loff og ris.

 


Makaroni grateng

·     250 g makaroni

·     300 g pølser

·     3 dl melk

·     2 egg

·     1.2 dl revet ost

·     ½ ts salt

·     litt pepper og muskatt

Tilberedning: Skjær pølsene i biter. Bland alle ingrediensene og fyll det hele i en ildfast form (godt smurt). Dryss på litt mer revet ost. Stekes på nederste rille ved 200 grader i 30 min.

 


Pannekaker (3 porsjoner)

·     3 egg

·     3 dl hvetemel

·     6 dl melk, gjerne lett eller skummet

·     ½ ts salt

·     2 ss smør/ margarin

Tilberedning: rør sammen. la røren stå litt og stek dem.

 


Pizza

·     ½ pk gjær

·     ½ ts salt

·     1 ½ dl lunket vann

·     1 ts olje

·     ca. 4 ½ dl mel

Fyll:

·     1 ½ ss margarin

·     ½ løk, finhakket

·     125 g kjøttdeig

·     1 ts pizzakrydder

·     1-2 ss tomatpuré

·     125 g revet ost

Tilberedning: Stekes ved 225° i 15 min.

 

 

 

 


Verdens beste eggepai (4 personer)
Paibunn:

·     175 g hvetemel

·     100 g smør

·     2–3 ss kaldt vann
Fyll:

·     ca 1 dl brokkoli, i små buketter

·     ca 1 dl vårløk, skåret i biter på skrå

·     1/2 rødløk, i strimler

·     6 – 8 skiver speket kalkunfilet (eller annet pålegg av hvitt kjøtt)

·     2 dl fløte fløte

·     7 egg

·     25 g revet parmesan
nykvernet pepper og evt. litt salt

Tilberedning: Kjør alt til paibunnen sammen i en matprosessor, til det samler seg og blir en stor deigklump.
Sett deigen kaldt i minst 10 – 15 minutter. Kjevle deigen ut på et melet underlag og kle en paiform på 22 – 24 cm i diameter. Avkjøl formen i ca 30 minutter, hvis mulig.

Legg sammenkrøllet aluminiumsfolie i formen (oppå deigen) og stek paibunnen ved 200 °C i 15 minutter. Senk temperaturen til 180 °C og stek i 5 minutter til.

Kok (forvell) grønnsakene under lokk i 1 minutt. Sil av vannet over et dørslag og skyll under kaldt, rennende vann. La vannet renne godt av grønnsakene.

Visp sammen fløten og 2 av eggene. Ha i litt pepper og evt. salt. Fordel grønnsakene og strimlet kalkunfilet utover den halvstekte paibunnen og hell over litt over halvparten av fløteblandingen. Knekk ett og ett av de fem eggene, jevnt spredt utover paien. Vær forsiktig slik av plommene holder seg hele. Hell forsiktig på resten av fløteblandingen, uten å helle over de hele eggeplommene. Strø med parmesan.

Stek paien ved 180 °C i ca. 25 minutter, til den begynner å bli gyllen. Server eggepaien varm, gjerne med en grønn salat til.

Alternativ:
Alle de 7 eggene vispes sammen med fløten og helles over grønnsakene.Grunnoppskrift pannekaker
(ca. 15 pannekaker)

·     4 egg

·     3 dl siktet hvetemel eller 1 ½ dl sammalt hvetemel

·     1 ½ dl hvetemel

·     ½ ts salt

·     5 dl melk

Tilberedning: Bland mel og salt. Tilsett ca. halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle i ca. ½ time.

Smelt litt smør i en god og varm stekepanne. Hell i en øse med pannekakerøre og vend på pannen, slik at røren legger seg i et jevnt lag. Snu pannekaken når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden. Når pannekaken er stekt på begge sider, brettes den sammen og legges i et ildfast fat med lokk. Pannekakene holder da varmen, slik at alle kan spise sammen.

Pannekakene kan serveres til middag med sukker, blåbærsyltetøy, stekt flesk eller en stuing. Like godt smaker det med varme pannekaker med is eller flamberte pannekaker til dessert. Pannekaker i en stabel med krem og bær imellom blir en spennende kake litt utenom det vanlige.
Omelett med skogsopp (1 pers)

·     2 egg

·     2 ss vann

·     litt salt

·     litt smør til steking

Fyll:

·     1 dl stekt sopp

·     Evt. litt sprøstekt bacon eller salt

·     kjøttpålegg, oppskåret

Tilberedning: Visp sammen egg, vann og salt og hell røren i en liten stekepanne. Den må være så varm at en smørklatt freser når den slippes i. Trekk røren inn mot midten slik at massen på toppen flyter ut til sidene. Bruk stekespade av tre eller plast.

Legg fyllet på den ene halvdelen og brett den andre halvdelen over. Hvelv omeletten over på tallerken slik at undersiden kommer opp. Da tar omeletten seg penest ut.
Brokkoletti (2-3 porsjoner)

·     6 egg

·     6 ss vann

·     1 ts salt

·     1/2 bunt brokkoli

·     ca 100 g revet, mager ost (ca. 16 % fett)

·     1/2 ts pepper

Tilberedning: Pisk sammen eggblandingen. Hell røren i middels varm panne. Når eggmassen har stivnet noe, legges ferdig kokt brokkoli på. Dryss revet ost på toppen. Legg eventuelt over et lokk. La det hele stå til eggmassen har stivnet og osten har smeltet.


Dessertomelett (1 pers)

·     2 egg

·     2 ss kremfløte

·     1 ss sukker

·     ½ dl rørte bær

Lag omelett som porsjonsomelett ovenfor. Legg bær på den ene halvdelen og brett den andre halvdelen over. Server med iskrem, krem eller vaniljesaus.

 


Skinkespinat

·     1 kokt skinke (jule-,påske-, sommerskinke)

·     1 boks creme freche

·     1 boks champignon

·     en pose spinat

·     hvitost

 

Tilberedning: Surr champignonen i litt smør, tilsett halve boksen med crème fraiche. Fordel blandingen i bunnen av en ildfast form. Skjær skinken i skiver og legg den over blandingen. Skinkeskivene kan gjerne overlappe hverandre. Surr spinaten i en panne med resten av creme fraich’en. Fordel blandingen over skinkeskivene. Ha revet ost på toppen. Stekes ved 200 grader til osten er gyllen brun. Serveres med kokte poteter. Nyt maten!